3. RC RALLY FOREST 2008 - komentář

3. RC RALLY FOREST 2008 začala druhou polovinu letošního šampionátu

Uplynulou neděli byla v kalendáři naplánovaná další soutěž českokrumlovského šampionátu, a to 3. RC RALLY FOREST 2008. Tato soutěž se jela na okraji lesa u místní čističky odpadních vod a otevřela druhou polovinu letošního šampionátu. Již dva uplynulé ročníky naznačily, že opět půjde o těžkou soutěž. Povrch této soutěže totiž tvořila hlína, jehličí, listí a občas také šišky, které dokázaly celé auto nadzvednout a znepojízdnit. Na startu se sešlo celkem třicet jezdců se svými vozy. Oproti původně přihlášeným nakonec chyběl jen Eda Harsa. Po technických přejímkách se vozy seřadily v uzavřeném parkovišti a úderem deváté hodiny ranní se první jezdec vydal na celkem deset měřených úseků. Počasí na úvodních rychlostních zkouškách bylo slunečné a jasné, postupem času ale přibývalo oblačnosti a během jednoho měřeného úseku se dokonce spustil slabý déšť.

Hrome, je to čert nebo není to čert? Rohy to nemá! ... :-) (foto: D.Benych) Systém rychlostních zkoušek byl obvyklý, takže se jednou jelo tam a pak zase zpátky, jednoduchý, ale fungující model. Nejrychlejším na prvních dvou měřených úsecích byl Tomáš Lovčík s Fiatem Grande Punto S2000 a vytvořil si tak hned na začátku soutěže více než desetisekundový náskok. Průběžně druhý byl Lukáš Kohout s citroënem (vedl skupinu N) a na třetím místě figuroval Radek Pavliš s Hondou Civic VTi, který na druhé erzetě zabloudil a své rozčarování dával najevo mimo jiné tím, že se jeho vysílačka trochu prolétla vzduchem (bez držení pilota samozřejmě). Nedošlo ale k žádným materiálním újmám.

Další dvě rychlostní zkoušky měly obdobný charakter jako první dvě. Na čele závodu se nic podstatného nedělo, obě rychlostní zkoušky vyhrál opět Tomáš Lovčík. Na druhé místo se posunul Radek Pavliš a schylovalo se opět k bratrovražednému (tady samozřejmě myslím, že oba pocházejí z jednoho týmu, a ne že jsou bratři … i když Vinetou a Old Shaterhand taky bráchové nebyli …) boji o vteřinky. Na třetí místo absolutně, ale stále ve vedení skupiny N, se posunul Lukáš Kohout.

Jako ve velkém rallye, kovové zábrany prohrávají v souboji se soutěžním vozem ... (foto: D.Benych) Pátá rychlostní zkouška opět nenašla jiného vítěze než Tomáše Lovčíka a náskok, který si Tomáš vybudoval po pěti odjetých rychlostních zkouškách byl již skoro půl minuta. Druhé místo patřilo Radku Pavlišovi a třetí Lukáši Kohoutovi, který suverénně kraloval skupině N. Na čtvrtém místě byl Robert Duda se Škodou Octavia WRC. Nejrychlejším seniorem byl zatím Jiří Škoda se Škodou Fabia WRC.

Druhá polovina závodu se nesla v podobném duchu jako ta první, akorát jak jsem psal, tak z jasné a slunečné oblohy se stala zatažená šedá plocha a během některé (už nevím které) rychlostní zkoušky přišlo i pár kapek. Až osmá a devátá rychlostní zkouška poznala jiného vítěze než Tomáše Lovčíka. Tyto měřené úseky zajel nejrychleji Radek Pavliš. Kdo je ale nejrychlejším na 3. RC RALLY FOREST 2008 znovu potvrdil Tomáš Lovčík, když vyhrál desátou rychlostní zkoušku a stal se tak celkovým vítězem této soutěže. Zároveň zvítězil v hodnocení skupiny A. Na druhém místě se umístil Radek Pavliš s hondou a za vítězným jezdcem zaostal o necelé půl minuty. V hodnocení skupiny A mu také patří druhé místo. Třetí místo absolutně a vítězství ve skupině N patří Lukáši Kohoutovi s Citroënem Xsara WRC. Jeho ztráta na vítěze už činí přes dvě minuty. Čtvrtý absolutně a na bronzovém stupínku v hodnocení skupiny A se umístil Robert Duda se Škodou Octavia WRC. Jak vypadalo další pořadí ve skupině N? Na druhém místě ve skupině N se umístil František Slad s Citroënem Xsara WRC. Třetí příčka „v enkách“ patří Martinovi Radovi se Subaru Impreza WRC. Skupinu juniorů vyhrál Daniel Haitmann ml., startující na Škodě Fabia WRC, druhý dojel Martin Kraus ml. s mitsubishi a třetí Michal Dvořák se subaru. Zbývá nám kategorie seniorů, která se stala kořistí Daniela Haitmanna st. rovněž s vozem Škoda Fabia WRC. Druhou říčku obsadil Jiří Škoda pilotující také vůz značky Škoda. Třetím seniorem byl Josef Dufek startující s Mitsubishi Lancer EVO VII.

Když auto zůstane viset takzvaně za břicho, je nutný zásah samotného pilota ... (foto: D.Benych) Na této těžké soutěži se bohužel neukázal nikdo s vozem kategorie F2. Je pravdou, že lesní povrch by těmto vozům vůbec nesvědčil, ale je to určitě škoda, protože jsme přišli o zajímavé srovnání. Na vůz kategorie F2 v samém závěru soutěže nechtěně proměnil své Mitsubishi Lancer WRC Michal Nodes (prasklý řemínek) a dokazoval, že i s jen jednou poháněnou nápravou se nástrahy lesních rychlostních zkoušek dají zvládnout.

Já řikal, že je to tam třeba trochu srovnat ... (foto: D.Benych) Nyní následuje v šampionátu zhruba dvouměsíční pauza a další soutěží bude dvoudenní 4. RC RALLY TROPIC 2008. Informace, která se za nějaký čas objeví na webu je ta, že se pojede i večerní etapa, a tak pilně pracujte na osvětlení Vašeho vozu, jinak neuvidíte na trať rychlostní zkoušky (no pokud bude svítit jasný měsíček, tak možná ano).


Dalibor Benych st.
dalin@centrum.cz

[Zpět]