6. RC RALLY CENTRUM 2009 - komentář

6. RC RALLY CENTRUM 2009 - konečně asfalt ...

PGD RC RALLY CUP jedoucí se v Českém Krumlově je již v plném proudu a před námi je ohlédnutí za třetím podnikem tohoto šampionátu. Na přihlášené posádky čekala asi nejvíce oblíbená soutěž, kterou byl již šestý ročník RC RALLY CENTRUM. Po úvodních dvou podnicích, kde panovaly podmínky podobné Švédské rally, tedy sníh a led, byla připravena ryze asfaltová soutěž jedoucí se v areálu dopravního hřiště u Domu dětí a mládeže v Českém Krumlově. Na soutěži opět nechyběl ani stále více oblíbený bufet provozovaný Pepou Dufkem.

Radek Pavliš se svou hondou Civic VTi se stal vítězem 6. RC RALLY CENTRUM 2009 (foto: R.Vlas) Startovní listina čítala tři desítky soutěžících, což slibovalo pestré souboje o vteřiny. Jak už to ale bývá, realita byla jiná a začali přibývat odpadlíci. Na samotný start se nakonec postavilo třiadvacet vozů. Velkou neznámou bylo pro všechny počasí, které se navzdory propršené sobotě umoudřilo a v neděli na účastníky vysvitlo sluníčko.

Po dvou odjetých závodech byla situace na čele absolutního pořadí taková, že o první místo se dělili Tomáš Lovčík a Frantin Doležal a až třetí místo patřilo úřadujícímu šampiónu z let minulých Radku Pavlišovi.

Jirkovi Fazekašovi po delší době opět skvěle fungovalo auto a bylo z toho celkové třetí místo (foto: R.Vlas) Samotný závod byl odstartován před devátou hodinou a pořadatelé na úvod zvolili jednu z nejdelších rychlostních zkoušek závodu (to aby se účastníci závodu po ránu pořádně probudili). Bohužel hned na úvodní zkoušce si svou smůlu vybral Tomáš Moravec, dosavadní lídr skupiny N, kterému se podařilo přejet startovní rampu, ale hned pár metrů po startu musel z tohoto měřeného testu odstoupit pro poruchu převodovky (povolený pastorek). Ještě hůře ale dopadl jeho týmový kolega Michal Nodes, který ani nepřejel startovní rampu a byl ze soutěže diskvalifikován. Příčinou byla vadná elektroinstalace jeho vozu, alias přepólovaný regulátor.

Hned od samotného začátku soutěže se rozhořela bitva o prvenství a to mezi Tomášem Lovčíkem a Radkem Pavlišem. Po úvodní sekci dvou rychlostních zkoušek šel do čela Radek s nepatrným náskokem před Tomášem alias Evženem a na třetím místě s již dosti výraznou ztrátou jel Jiří Fazekaš. V dalším průběhu pak musel Radek přenechat průběžné vedení výborně jedoucímu Evženovi, ale závěr opět patřil Radkovi, který uplatnil své zkušenosti a Evžena porazil. Další krásný souboj probíhal o třetí místo absolutně mezi Jirkou Fazekašem a Radkem „Hoblem“ Perníkem. Oba dva se až do osmého měřeného testu přetahovali o vteřinky. Po osmé rychlostní zkoušce si však Jirka díky delším a hlavně běhacím „erzetám“ vypracoval náskok, který až do konce soutěže již nepustil.

Ani na asfaltovém povrchu nebyla nouze o dramatické okamžiky (foto: R.Vlas) A jak celá soutěž dopadla? Při neúčasti jednoho z dosavadních lídrů tabulky Frantina Doležala vyhrál soutěž Radek Pavliš, který tak částečně stáhl bodový náskok Tomáše Lovčíka v hodnocení letošního šampionátu. Třetí místo po delší době obsadil Jiří Fazekaš, kterému po několika závodech konečně fungovalo auto na výbornou. Pořadí ve skupině A je stejné jako absolutní. Skupinu N nakonec vyhrál Tomáš Rotšédl, který se během druhé rychlostní zkoušky dostal do vedení a nikomu už nedal šanci mu tuto vedoucí pozici vzít. Druhý skončil i přes odstoupení v první erzetě (přidělen náhradní čas) Tomáš Moravec, který zajel asi svůj nejlepší závod a předvedl krásnou stíhací jízdu a odsunul až za sebe nakonec třetího Martina Radu. Skupina F2 byla hned v úvodu ochuzena o jednoho soutěžícího, a tak se z vítězství nakonec radoval Petr Tichý s krásným Suzuki Swift S1600, druhý skončil Radek Galko, s Citroënem Saxo Kit Car. Pro třetí místo si pak dojel Tomáš Tichý s Mini Cooperem S. Nejchudší obsazení měla skupina Senior, kterou vyhrál Jan Fazekaš st., který startoval s Lancií Delta HF Integrale a jeho skvělý výkon byl odměněn i desátým místem v absolutním pořadí.

6. RC RALLY CENTRUM je za námi a nezbývá než poděkovat pořadatelům za pěkně připravenou soutěž, dále za výtečný bufet a hlavně se těšit na blížící se RC RALLYSHOW Domoradice, která se pojede 9. května 2009.


Jiří Fazekaš
jirifazekas@seznam.cz

[Zpět]