5. RC RALLY WINTER 2012 - komentář

8. ÚAMK RC Rally Cup Český Krumlov 2012 zakončen poslední soutěží

Čas letí jako voda … Toto staré moudro platí i v případě letošního 8. ÚAMK RC Rally Cupu Český Krumlov. Vždyť nedávno se jela úvodní soutěž šampionátu a nyní už je odjeta i poslední. Závěrečným, v pořadí osmým závodem šampionátu byla 5. RC RALLY WINTER 2012. Již při přípravě tratí se ale stala nemilá událost. Kamínek, který odlétl od strunové sekačky, kterou pilotoval sám ředitel Radek Perník při přípravě povrchu rychlostní zkoušky, rozbil okno právě projíždějícímu civilnímu vozu značky Lexus. Jestli tato škodní událost bude mít vliv na zvýšení ceny startovného v příštím roce, zatím netuším, věc je stále v řešení. Pro osmadvacet přihlášených závodníků bylo připraveno celkem deset měřených úseků včetně dvojího průjezdu arénou HOBL Motorsportu. Převážnou většinu povrchu rychlostních zkoušek tvořil asfalt, menší část šotolina při průjezdu lesíku. Na samotném startu se nakonec objevilo celkem šestadvacet závodníků. Docela vysoký počet v situaci, kdy o většině mistrovských titulů již bylo rozhodnuto. Jako nováčka jsme v českokrumlovském šampionátu přivítali Jana Bricha, který je ale ostříleným závodníkem, což dokazoval přímo na trati soutěže.

5. RC RALLY WINTER 2012 se jela převážně na asfaltu ... (foto: J.Ouška) Osvědčený model rychlostních zkoušek, kdy se poprvé jede jedním směrem a podruhé opačným byl aplikován i během 5. RC RALLY WINTER (výjimku měla rychlostní zkouška startující v aréně HOBL Motorsportu). Start úvodní rychlostní zkoušky byl naplánován na 8.30 hodin. Vítězem prvního měřeného úseku se stal Jiří Hadrava s Fiatem Grande Punto S2000, který je již letošním mistrem v absolutním pořadí. V závěsu za ním dojel Pavel Matějček se stejným vozem. Třetí pak byl v cíli Pavel Skoupý s tovární Škodou Fabia S2000. Obrácený průjezd stejnou rychlostní zkouškou ale znamenal vítězství pro Pavla Skoupého, který se dostal do průběžného vedení soutěže. Druhý nejrychlejší čas zaznamenal Pavel Matějček a třetí pak Jan Brich se Škodou Fabia WRC.

... i když i šotolinové úseky se našly. (foto: J.Ouška) Na třetím měřeném úseku zvítězil Jiří Hadrava s Fiatem a vrátil se do průběžného čela soutěže. Opět druhý Pavel Matějček na stejném voze, třetí pak Pavel Skoupý na Škodě Fabia S2000. Čtvrtou rychlostní zkoušku vyhrál se svou Škodou Fabia WRC Jan Brich a ukázal tak své jezdecké kvality. Druhý Pavel Skoupý se tímto dílčím časem posunul na stříbrnou příčku průběžného pořadí. Jiří Hadrava dokončil tuto rychlostní zkoušku se třetím nejrychlejším časem, ale i nadále zůstal na čele průběžného pořadí závodu. Navíc Jiří Hadrava opět startoval i s BMW M3 s pohonem zadní nápravy a držel se na průběžném osmém místě hned za nejsilnějšími vozy skupiny A. Po čtvrtém měřeném úseku byl nejrychlejším jezdcem ve skupině N Jan Houska, za ním jeho týmový šéf Radek Perník (oba Škoda Fabia S2000) a na třetím průběžném místě Tomáš Moravec pilotující Ford Fiesta WRC.

Pátou i šestou rychlostní zkoušku vyhrál Jan Brich a posunul se tak se svou Škodou Fabia WRC na medailovou bronzovou příčku v průběžném pořadí soutěže. Druhý v páté a třetí v šesté erzetě byl Jiří Hadrava, naopak třetí v páté a druhý v šesté rychlostní zkoušce pak byl Pavel Matějček. Oba na vozech stejné značky, reprezentující stejný tým Rally Club Vidov. V pátém měřeném úseku došlo i ke změně na medailových příčkách v rámci průběžného hodnocení skupiny N. Na čele se nic nezměnilo, první tedy Jan Houska, druhý ale už Tomáš Moravec a třetí Radek Perník. V kategorii Super junior, ve které startovalo šest závodníků, byl na čele domácí Míša Perník se Škodou Fabia S2000, s necelou minutou ztráty pak za ním Honzík Benych se starším Citroënem Xsara WRC a na třetím místě Kuba Šena s Mitsubishi Lancer EVO VII, který ztrácel na druhého v pořadí další necelou minutu.

O skoky také nebyla nouze. (foto: J.Ouška) Kdo že je v Českém Krumlově úřadujícím mistrem, ukázal Jiří Hadrava v sedmé a osmé rychlostní zkoušce, které vyhrál. Upevnil si tak průběžné vedení v soutěži, když vedl s náskokem 16.115 sekundy před Pavlem Matějčkem, který tyto měřené úseky dokončil druhý. Stejné dílčí pořadí na této dvojici erzet měl i Jan Brich. Skupinu N ovládl Jan Houska a stále ujížděl svým soupeřům. V kategorii vozů F2, tedy s jednou poháněnou nápravou probíhal také boj o každý centimetr tratě. Po osmé rychlostní zkoušce dělila oba jezdce pouhá jedna sekunda! Rychlejší byl Gandalf Šedý se Suzuki Swift S1600, druhý Miroslav Lovčík startující s Renaultem Clio Williams.

Trojice nejrychlejších v absolutní klasifikaci. (foto: J.Ouška) Závěrečná dvojice rychlostních zkoušek již na medailových pozicích nic nezměnila. Absolutním vítězem 5. RC RALLY WINTER 2012 se stal Jiří Hadrava s Fiatem Grande Punto S2000. Druhý dojel jeho týmový kolega Pavel Matějček se stejným vozem. Na třetím místě v absolutním pořadí dorazil do cíle Jan Brich, startující se Škodou Fabia WRC. Skupinu N ovládl Jan Houska se Škodou Fabia S2000. Na druhém místě dojel Tomáš Moravec s Fordem Fiesta WRC a na posledním medailovém postu ve skupině N se umístil Radek Perník se Škodou Fabia S2000. Ve skupině Rally legend zvítězil systémem start – cíl Jiří Hadrava s BMW M3, druhý dojel Miroslav Lovčík s BMW Z4 Coupe. V kategorii Super junior zvítězil Míša Perník se Škodou Fabia S2000, druhý dojel Honzík Benych s Citroënem Xsara WRC a třetí Kuba Šena s Mitsubishi Lancer EVO VII. V kategorii F2 ještě nakonec ke změně došlo. Vítězem se stal v posledních erzetách zrychlující Miroslav Lovčík s Renaultem Clio Williams, druhý dojel Gandalf Šedý se Suzuki Swift S1600. V kategorii Veterán zvítězil Roman Příplata s Mitsubishi Lancer EVO X, druhý dojel Ivan Smítka se Subaru Impreza WRC a třetí se umístil Miroslav Lovčík s Renaultem Clio Williams.

Závěrečná soutěž se myslím opět povedla, vyšlo i počasí … ale to ještě není vše! Samozřejmě nás ještě před zimní přestávkou čeká slavnostní vyhlášení 8. ÚAMK RC Rally Cupu Český Krumlov 2012 s předáváním pohárů a cen. Toto tradiční vyhlášení proběhne dne 24. listopadu 2012 v hospodě „U Rumcajse“ ve Vyšném. Sledujte pravidelně oficiální web šampionátu, kde se nejrychleji dozvíte veškeré informace nebo změny.


Dalibor Benych
dalin@centrum.cz

[Zpět]